Sökresultat

Tänkvärt

Eko: Våra kläder - en klimatbov

Foto: stock.xchng

Vår klädkonsumtion är en stor miljöbov. Vi handlar för mycket och dessutom förbrukas massor av kemikalier och vatten när man producerar tyg.

Det krävs till exempel 350 liter vatten till att bereda ett kilo tyg från textilfiber. Till ett kilo färdigt tyg används ett kilo kemikalier, bara i textilfabriken.

Av alla kvinnor i åldern 16-24 år handlar 95 procent nya kläder minst en gång per månad. Var femte köper nya kläder varje vecka. För att spara på vår natur måste vi ändra våra vanor.

Här får du några klimatsmarta klädtips:

  • Att det är miljövänligt att handla kläder på second hand vet nog de flesta. Men visste du att du sparar hela 97 procent energi jämfört med om samma plagg du köpt begagnat hade nyproducerats?
  • Re-designa gamla plagg du tröttnat på! Sy in, färga om, brodera eller sätt på en rosett. Det finns oändliga möjligheter om man bara är lite kreativ. Vill du inte göra det själv finns det duktiga skräddare som lätt fixar biffen. Det lönar sig i längden, både för dig och för miljön.
  • Välj miljövänliga material som lin, hampa eller svensk ull. Om du måste ha bomull, välj ekologisk. Välj också miljömärkta plagg. Pålitliga märkningar är Bra Miljöval, Svanen, Eco Sustainable Textile, GOTS och EU-blomman.
  • Undvik kläder med plastiga tryck. De innehåller miljögifter.

Källa: naturskyddsföreningen.se

Kommentarer

Mary Lind Dalevi den 18 augusti 2010
Bra artikel! Viktig fråga som berör. Textil är ett flexibelt material som går att återvinna på många olika sätt. Ett par byxor blir en kjol, en gardin kan bli byxor etc etc om man är lite flink vid symaskinen. Vill passa på att berätta om w2w vänskapsväska. En presentväska som tillverkas av återvunnet textil ( gamla gardiner, dukar etc) och som ska lämnas vidare - den återvinnas gång på gång. Varje väska har en personlig loggbok där man kan följa väskans väg genom Sverige och Världen. Varje väska genererar dessutom pengar till projekt som gynnar kvinnors hälsa och livsvillkor. Ett bra och kul sätt att återvinna textil och sprida goda tankar och gärningar. Kolla gärna in på www.w2w.nu